Zieke harddisk

Hoe gezond is je harddisk?

Zieke harddisk

Uit recent onderzoek van online back-upper Backblaze blijkt dat de gemiddelde levensduur van een harddisk waarschijnlijk zes jaar is. Bij intens gebruik is de verwachte levensduur drie tot vijf jaar. Exacte data ontbreekt op dit moment nog, maar duidelijk is wel dat een harddisk niet het eeuwige leven heeft. Het is dus aan te raden geregeld te checken hoe het ervoor staat met zijn gezondheid. Zeker in het geval van plotsklaps dataverlies geeft de conditie van een schijf een duidelijke indicatie of je zelf met dataherstel aan de slag kunt gaan. Een schijf die niet 100% gezond is vraagt echter om inmenging van experts.

We beschrijven drie manieren hoe je zelf een harde schijf dokter kunt zijn.

1. Luister naar het geluid van de harddisk

Elk type harddisk maakt een onderscheidend geluid, met name wanneer er sprake is van een defect. Hij kan normaal zoemen, krassende, slepende, tikkende of piepende geluiden maken of juist helemaal geen respons geven. Afwijkende geluiden duiden vaak op een onderliggend probleem waarbij een professionele ingreep vereist is.

2. Maak gebruik van HD Tune of SpeedFan

Je kunt de harddisk via een SATA- of eSATA-aansluiting benaderen met behulp van gratis software zoals HD Tune en SpeedFan. HD Tune biedt je de mogelijkheid om te scannen op fouten. Let hierbij vooral op de bad sectors, de clusters aan data die niet meer kunnen worden uitgelezen en beschreven. Hoe meer hiervan optreden, hoe groter de kans dat de harddisk te kampen heeft met zwakke leeskoppen. Met SpeedFan kun je eenvoudig de S.M.A.R.T.-waardes uitlezen. Deze waardes bieden een prognose voor fouten die in de toekomst op kunnen treden. Een handig webrapport maakt inzichtelijk wat de status precies is.

3. Reguleer de temperatuur

Een derde manier om de levensduur van je harddisk te verlengen is door de temperatuur te reguleren. Zorg ervoor dat de werktemperatuur van je harddisk stabiel en niet te hoog is. De koeling moet in orde zijn. Zet de computer dus niet in een afgesloten ruimte zoals een kastje en maak bij laptops gebruik van een vlak oppervlak.