Welk geluid maakt je harde schijf?

By 3 oktober 2013Data Recovery

Elk type harde schijf maakt een uniek geluid, zeker wanneer er sprake is van een defect. Toch zijn er een aantal algemene geluiden te onderscheiden die aangeven hoe gezond je harddisk is. Elk geluid biedt een indicatie voor het soort data recovery dat nodig is. Beluister de samples hieronder!

1. Normaal gezoem

Schijf: Maxtor DiamondMax 10 6L200S0

De schijf spint op en zoemt daarna kalm, exact zoals het hoort. In dit geval zijn er een viertal mogelijkheden: a) er is niets aan de hand en je schijf is volkomen gezond; b) de schijf heeft zwakke leeskoppen, maar kan wel initialiseren; c) de schijf heeft firmwareproblemen; d) de schijf heeft firmwareproblemen veroorzaakt door zwakke leeskoppen, wat veelal duidt op interne schade. Kortom, het normale gezoem kan een typisch geval zijn van ‘schijn bedriegt’.

2. Aanlopende leeskoppen

Schijf: Western Digital Caviar Green 1TB WD10EARS

Het slepende en krassende geluid is het gevolg van een headcrash. Hierbij is er vervorming van de leeskoppen ontstaan na rigoureuze aanraking met het data-oppervlak. Er blijven zichtbare slijtage-ringen achter. In een stofvrije ruimte (de cleanroom) wordt bekeken hoe erg de schade is. In deze gevallen is er slechts een zeer kleine kans op succes.

3. Tikkende harde schijf

Schijf: Western Digital Caviar SE 250GB WD2500JB

Het tikkende geluid (ook wel: de ‘click of death‘) duidt erop dat het begin van de schijf niet kan worden gelezen. De leesarm maakt een repetitieve beweging van links naar rechts en terug, maar vindt niet wat hij zoekt. Het getik wordt veroorzaakt door contact met een bewegingsbegrenzer. Dit kan duiden op een firmware- of ROM-probleem, maar in 90% van de gevallen is er sprake van kapotte leeskoppen. Deze moeten in de cleanroom vervangen worden.

4. Vastzittende motor

Schijf: Western Digital 500GB WD5000KMVW

Er zijn drie oorzaken die dit geluid teweegbrengen: kapotte lagers (meestal door oververhitting), een serieuze headcrash of de leeskoppen die niet in de ‘parkeerstand’ zijn gekomen. Dergelijke interne schade moet eveneens in de cleanroom worden verholpen.

5. Geen geluid

Als je harddisk in zijn geheel geen geluid maakt, is er zeer waarschijnlijk sprake van een elektrisch probleem. Vaak is overspanning de boosdoener. Door reparatie van de printplaat kunnen we weer toegang krijgen tot het datagebied.