Harde schijf in water

Top 3 van dramatisch dataverlies in 2013

Harde schijf in water

Voor al onze klanten zijn hun verloren bestanden van groot belang. De een wil zijn scriptie terug, voor de ander draait het om babyfoto’s en weer een ander verlangt naar zijn volledige administratie. In alle gevallen is de emotie hetzelfde: de pijn die optreedt bij dataverlies en de blijdschap na recovery. Toch kwamen er in 2013 een aantal gevallen voorbij waar er écht veel op het spel stond.

1. RAID 10-ravage

Een ICT-bedrijf beheerde alle gegevens voor een architectenbureau. Op een kwade dag hield hun server ermee op. Toen men realiseerde dat er geen fatsoenlijke back-up was gemaakt, rinkelden alle alarmbellen. Acht maanden aan data – waaronder bouwtekeningen en de administratie – was weg. Een ander bedrijf was er reeds mee aan de slag gegaan, waardoor het sowieso in de van kwaad tot erger-categorie viel. Daarnaast bleek het terughalen van de gegevens binnen virtuele server images op iSCSI Targets in een RAID 10-configuratie uiterst complex. Ook was daar de dreiging van schadeclaims. Kortom, er stond bij deze recovery zeer veel op het spel en spoed was geboden. Na veel bloed, zweet, tranen en technisch vernuft kwam succes eindelijk in zicht!

2. Het ontbrekende ja-woord

Een bruidsfilmer klopte in paniek bij ons aan. Flarden van de receptie van de bruiloft had hij nog wel, maar de rest was corrupt geraakt. Niet alleen de openingsdans, maar ook het allerbelangrijkste van de dag, het ja-woord, was verdwenen. Zijn SanDisk-kaartje had schade aan de chip opgelopen. Een complexe recovery volgde, met als resultaat succesvol herstel, een blije filmer en een dolgelukkig bruidspaar.

3. De verlossende stem

Een schrijver was bezig met een biografie over een man met een terminale spierziekte. Hiervoor was hij afhankelijk van een aantal opgenomen interviewsessies. Een flinke tijd later kreeg de harddisk van de schrijver te kampen met interne schade waardoor alle voice memo’s in één klap verdwenen. Spijtig genoeg kwam de zieke man ook te overlijden. De schrijver was ten einde raad en schakelde onze hulp in. Na een langdurig recovery-proces konden we de interviews herstellen, zodat de schrijver verder kon werken aan zijn boek. Een enorme opluchting.