RAID 1 back-up

3 redenen waarom RAID 1 geen back-up is

RAID 1 back-up

RAID 1 wordt door veel van onze klanten als veilige back-upmethode beschouwd. Deze gedachte lijkt op het eerste gezicht hout te snijden: een tweetal harddisks wordt in een array geplaatst en vervolgens wordt alle data van één disk naar de andere gekopieerd. Rustig neem je de RAID-array in gebruik. Er lijkt immers geen man overboord als één schijf onverhoopt kapot gaat. De data staat ogenschijnlijk veilig en wel geback-upt op de perfecte kopie. Maar let wel, niet in alle gevallen! We geven drie redenen waarom RAID 1 niet afdoende is als back-upmethode.

1. Menselijk falen

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, ook in het geval van RAID 1. Of je nu per ongeluk data verwijdert van een enkele harde schijf of van een RAID 1-array, weg is weg, en op beide schijven. Hetzelfde geldt bij een overschrijving, bijvoorbeeld wanneer je de oude versie van een bestand over een vorige versie opslaat. Ook een val ligt gemakkelijk op de loer, zeker in het licht van steeds compacter wordende systemen.

2. Defecte RAID controller / software

Harde schijven in een RAID-array worden aangestuurd met een specifiek stuk hardware, of software-configuratie. Deze apparaten hebben echter niet het eeuwige leven en kunnen dus falen. Denk bijvoorbeeld aan een defecte voeding in de NAS, een falende ventilator of een softwarefout (met als gevolg een corrupte partitie of bestandstabel). De specifieke configuratie zorgt ervoor dat beide schijven niet gemakkelijk kunnen worden uitgelezen.

3. Waterschade, blikseminslag, diefstal en andere catastrofes

Het spreekt voor zich dat RAID 1 niet is opgewassen tegen waterschade, brand, blikseminslag (en de daaruit voortvloeiende kortsluiting) en andere extreme natuurverschijnselen. Daarnaast kan de data op je RAID 1 nog zo perfect gekopieerd zijn, maar bij diefstal of malafide acties van derden (zoals hacks) ben je nergens. Een ‘back-up’ op RAID 1 schiet in zulke rigoureuze situaties overduidelijk tekort.

RAID 1 LaCie harddisks

Wat is het alternatief op RAID 1?

De drie redenen tonen aan dat RAID 1 niet als adequate back-up kan worden gezien. Wij raden het gebruik van een ander extra apparaat (zie ons back-upvoorstel) aan of een vorm van online opslag. Uiteraard luidt in alle gevallen het devies: blijf consequent en maak geregeld back-ups. Alleen zo stel je al jouw data definitief veilig!

2 replies
 1. peter scholtes
  peter scholtes says:

  3 redenen waarom jullie stelling niet klopt.

  1 Bij menselijke fout maakt het niet uit welke RAID je hebt. Weg is weg.
  2 Indien je RAID controller defect raakt, kun je een probleem hebben. Welke RIAD je draait maakt niet uit.
  3 Bij malafide acties of diefstal, ben je je data kwijt. Ongeacht welke RAID.

  Ja, ik draai in RAID 1, met een extra backup op een andere locatie.

 2. Alwin Daams
  Alwin Daams says:

  Beste heer Scholtes,

  Het lijkt er op dat we het juist met elkaar eens zijn! Uw stellingen zijn correct en zoals u zelf zegt; RAID1 is geen back-up, een back-up op een andere locatie is dan ook van harte aanbevolen!

Comments are closed.