QNAP back-up

Een degelijke back-up – 4 QNAP’s op een rij

QNAP back-up

Met een goede back-up stel je al je data veilig. Het uitkiezen van een toereikend opslagsysteem is echter een lastige opgave. Daarom hebben we een back-upvoorstel gemaakt, en welteverstaan voor de QNAP. Dit semi-professionele NAS-systeem is uiterst geschikt voor het MKB of de consument met een budget tussen 300 en 600 euro. Met een dergelijk systeem kun je in de regel zeker vijf jaar vooruit.

Dit back-upvoorstel is gebaseerd op actuele prijzen van het derde kwartaal 2013.

1. QNAP TS-119P II

Het gaat hier om een enkele schijf met usb 2.0 aan de voorkant en 2x usb 3.0 aan de achterkant, evenals 1x eSATA aan de achterkant voor eventuele uitbreiding. Het is een professioneel apparaat voor een bescheiden prijs. De instapprijs is vanaf €195,-.

2. QNAP TS-112

Dit is de instapversie van de QNAP. Het gaat hier om een NAS (network-attached storage) met een enkele schijf, maar is verder een compleet apparaat. Deze versie mist een paar opties ten opzichte van de voorgaande PRO-varianten. Zo heeft het apparaat enkel usb 2.0-poorten, geen eSATA en geen hot swappable bay. Dit is bij een één-schijf-configuratie niet echt belangrijk. Deze QNAP vertoont veel gelijkenissen met de Synology-alternatieven in die klasse. De instapprijs is vanaf €120,-.

3. QNAP TS-219P II

Dit is de grote broer van de TS-119P II en heeft twee schijven zodat je eventueel in RAID 1 kunt draaien. Het grootste verschil tussen beide varianten is de extra schijf. De instapprijs is vanaf €270,-.

4. QNAP TS-212

In feite is deze NAS hetzelfde als de TS-112, maar dan met twee schijven zodat je RAID 1 kunt draaien. Dit is echter minder relevant. Je kunt de defecte schijf namelijk niet verwisselen zonder het apparaat open te schroeven en uit te zetten. Ook hier is de QNAP scherp geprijsd; de instapprijs is vanaf €155,-.

QNAP logo

Beoordeling van de vier QNAP’s

Alles bij elkaar genomen gaat onze voorkeur uit naar de QNAP TS-119P II. Aansluitend raden wij aan de TS-219P II, dan de TS-112 en tot slot de TS-212. De eerste optie komt als winnaar uit de bus vanwege de extra aansluitmogelijkheden, de hogere processorsnelheid en de potentieel betere componenten.

Waarom een QNAP met één schijf en niet twee?

De prijs is hierbij vanzelfsprekend van belang, evenals het beperkt aantal scenario’s waarin de tweede schijf nuttig blijkt. Een RAID 1-configuratie dekt enkel het uitvallen van één van de schijven.

Je kunt de twee-schijven-configuraties wel op een andere manier gebruiken, zoals bij het vergroten van opslagruimte. Eerst maak je bijvoorbeeld één slot vol, en later in de tijd, wanneer er meer opslag nodig blijkt te zijn, doe je er een extra schijf bij. Of je gebruikt één schijf voor privé en de ander voor zakelijk gebruik. In dat geval kun je met een zogenaamde rsync-opdracht ook zelf intern een kopie maken op de andere schijf.

De QNAP TS-119P II heeft ook mogelijkheden om uit te breiden. Zo kun je nog een eSATA-schijf, een heel schijvenkabinet of een aantal usb 3.0-schijven aansluiten. Deze kun je dan gebruiken als extra opslag, of juist als permanente back-upschijven.

Advies voor het gebruik

Ons advies is om de usb 2.0-poort aan de voorkant van de NAS te gebruiken in combinatie met de back-upmogelijkheden van de QNAP. Je kunt het best een kleine portable schijf gebruiken om een back-up te maken van de nuttigste folders zodra je hem op deze usb-aansluiting aansluit. Een 1TB-variant als die van Toshiba zou voldoende moeten zijn.

Welke harddisks zijn geschikt voor de QNAP?

De schijven in de NAS kunnen bijvoorbeeld de Red-series van WD zijn. De Reds hebben vooral een lager energieverbruik, wat ze geschikter zou moeten maken voor gebruik in een NAS. Maar in principe kun je met elke desktop-schijf vooruit.