Onze data recovery-service omvat alle LaCie NAS-systemen voor consumenten en MKB’s. Wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk hieronder enkele case studies.

LaCie 2big case study

Model: 2big
Aantal schijven: 2
Capaciteit: 1TB
Besturingssysteem: Windows

Wat was het probleem van de LaCie 2big?
Een uitgever uit Zuid-Holland stuurde ons een LaCie 2big uit begin 2009. Hierin bevonden zich twee schijven in de zogenaamde ‘big’-setting. Deze setting impliceert dat de schijven met elkaar samenwerken en de capaciteit bundelen. Aan de ene kant komt hierdoor meer capaciteit onder één share beschikbaar; tegelijkertijd is de data niet meer benaderbaar zodra er één schijf wegvalt.

Dit NAS-systeem had drie jaar probleemloos gedraaid, totdat er plotsklaps een stroomstoring optrad. De noodbatterij van de 2big (de UPS) zou in een dergelijk scenario bescherming moeten bieden. Helaas had deze batterij de 2big niet lang genoeg van stroom voorzien en was dus uitgevallen.

Een stroomstoring kan funest zijn voor bestandssystemen die actief bezig zijn. Maar in dit geval zou een simpele reset ook de problemen van de 2big veroorzaakt kunnen hebben. In deze NAS zaten namelijk twee Seagate-schijven met een probleemfirmware: LC15. Een van deze schijven had na verloop van tijd het probleem opgelopen, wat zich manifesteerde na de reset.

Hoe gingen we te werk?
Voor een succesvolle recovery was het zaak om beide schijven aan de praat te krijgen. Het firmwareprobleem werd zodoende als eerst verholpen waarna de schijf kon worden gekopieerd. Vervolgens werd de tweede schijf gekopieerd. Na controle en reparatie van het beschadigde XFS-bestandssysteem kon alle data worden gekopieerd. Alle data was hersteld, een hele opluchting.

Totale prijs: €1000,- (€800,- voor een twee-schijven-JBOD-configuratie plus €200,- voor het oplossen van het firmwareprobleem)
Verwerkingsduur: 5 dagen

LaCie Bigger Disk Extreme case study

Model: Bigger Disk Extreme
Aantal schijven: 4
Capaciteit: 4*500GB
Besturingssysteem: Linux

Wat was het probleem van de LaCie Bigger Disk Extreme?
De behuizing van dit uitzonderlijke apparaat bevatte maar liefst 4 500GB-schijven die in een RAID 0-configuratie samenwerkten. Normaal dienen alle schijven volledig te werken, aangezien anders alle data onbenaderbaar wordt. In dit geval had één van de Bigger Disk Extreme-schijven echter wat slechte sectoren. Dit is zeer waarschijnlijk de reden waardoor de LaCie-behuizing in de war is geraakt, met als resultaat 2TB aan onbenaderbare data.

Hoe gingen we te werk?
Gelukkig was het voor ons mogelijk om de vier schijven zonder noemenswaardige problemen te kopiëren. Vervolgens konden we met onze software de juiste volgorde en instellingen van de RAID hervinden. Het bestandssysteem bleek beschadigd te zijn, maar ook dit kon worden overkomen.

Totale prijs: €1200,-
Verwerkingsduur: 10 dagen

LaCie 2d Network case study

Model: 2d Network
Aantal schijven: 1
Capaciteit: 2TB
Besturingssysteem: Linux

Wat was het probleem van de 2d Network?
Deze schijf van een videoproductiebedrijf uit Amsterdam werd niet meer in het netwerk gezien. Op de schijf stonden onder andere administratie- en projectbestanden.

Hoe gingen we te werk?
De interne Seagate-schijf werd allereerst uitgebouwd. Aan ons diagnosestation bleek dat de schijf een veelvoud aan bad sectors bevatte. Met onze kopieermachine konden we de schijf voor 99.99% uitlezen. Hierna moest het bestandssysteem opgeschoond worden. Gelukkig bleek de structuur vrijwel volledig intact. Het resultaat werd op een externe schijf gekopieerd en het mocht een succes heten. Naast deze NAS werd er een schijf met spoed door het bedrijf aangemeld. Beide schijven waren binnen twee dagen tijd volledig hersteld.

Totale prijs: €350,-
Verwerkingsduur: 2 dagen

LaCie 4big Rack Office

Model: LaCie 4big Rack Office
Aantal schijven: 4
Capaciteit: 4*500GB
Besturingssysteem: Linux

Wat was het probleem van de LaCie 4big Rack Office?
Een videoproductiebedrijf uit Rotterdam gaf de opdracht om de LaCie 4big Rack Office te herstellen. Dit vrij unieke model bevatte een viertal Maxtor-schijven van elk 500GB. Jarenlang had deze NAS in een rack gedraaid zonder dat iemand er eigenlijk naar omkeek. Toen het apparaat het op een kwade dag begaf verdween in één klap vier jaar aan videomateriaal. Vreemd genoeg stond dit systeem geconfigureerd in een RAID-configuratie zonder enkele redundantie. Het mag dan ook een klein wonder heten dat er niet eerder problemen waren geweest.

Na inspectie bleken meerdere schijven bad en reallocated sectors te hebben. Dit zijn duidelijke indicatoren van ouderdom en de bijbehorende aftakeling. Bij één schijf waren de symptomen echter een stuk ernstiger. Voor een zo volledig mogelijk resultaat zouden hiervan de leeskoppen vervangen moeten worden. €2000,- vond de klant begrijpelijkerwijs te prijzig en dus lieten we de cleanroom buiten beeld.

Hoe gingen we te werk?
De schijven van de 4big Rack Office werden aan onze apparatuur uitgelezen. Zoals verwacht gaf de ergst getroffen niet meteen zijn data prijs. Met veel moeite en geduld konden we hiervan zo’n 90% aan data uitlezen. Helaas betekende dit wel dat een deel van de data niet gezond kon worden overgeheveld. Desalniettemin bestempelde de klant het als succes.

Totale prijs: €1200,- (€800,- voor de RAID recovery plus €400,- voor de twee extra schijven)
Verwerkingsduur: 15 dagen

Selectie van LaCie NAS-modellen

2big NAS 5big NAS Pro d2 Network 2 5big Network 2 5big Office
5big Office+ 4big Rack Office

Over LaCie

LaCie is een bekend merk onder liefhebbers van designschijven en –computers. Dit is vooral te danken aan de fraaie ontwerpen van Neil Poulton. Daarnaast hebben de strakke behuizingen vaak een veelvuldigheid aan aansluitmogelijkheden. Een belangrijke klantengroep is dan ook de creatieve Mac-gebruiker.

Veelvoorkomende problemen zijn kapotte voedingen van de behuizingen, defecte electronica van de behuizingen zelf, of schijfproblemen. Aangezien LaCie voor zijn behuizingen een voedingsaansluiting gebruikt die per abuis verwisseld kan worden met een laptop- of monitorvoeding, ligt gevaar op de loer. Zodra een dergelijke voeding wordt aangesloten is schade aan de behuizing (én de interne schijf) namelijk te verwachten. Oplettendheid is dus geboden!