Onze data recovery-service omvat alle Iomega NAS-systemen voor consumenten en MKB’s. Wil je meer weten over onze werkwijze? Bekijk hieronder enkele case studies.

Model: Iomega StorCenter ix2-200
Aantal schijven: 2
Capaciteit: 2 * 1TB
Besturingssysteem: Linux

Wat was het probleem van de Iomega StorCenter ix2-200?

De Iomega StorCenter ix2-200 van een administratiekantoor uit Noord-Brabant kwam met spoed bij ons binnen. Deze NAS met een RAID 1-configuratie had te kampen met twee falende schijven. De schijven waren identiek; allebei van Seagate, met gelijke productiedatum en dezelfde problemen. Op het moment dat de eerste schijf uitviel, werd direct een nieuwe schijf besteld. Nog voordat deze geplaatst kon worden, viel echter ook de tweede schijf uit.

Hoe gingen we te werk?
De meest actuele schijf had helaas ernstigere problemen dan degene die eerder uitviel. Recovery van deze schijf zou uitdraaien op een prijzige en tijdrovende onderneming en dus gingen we over tot dataherstel van de minder actuele schijf. Een aardige keus, want al snel las onze apparatuur de StorCenter ix2-200 voor 99,9% uit. Hierna was het mogelijk om de RAID opnieuw te activeren en na opschoning van het bestandssysteem werd de data weer benaderbaar.

Totale prijs: €350,- (€250,- voor de recovery plus €100,- voor de spoedtoeslag)
Verwerkingsduur: 3 werkdagen

Iomega StorCenter ix4-200d case study

Model: Iomega StorCenter ix4-200d
Aantal schijven: 4
Capaciteit: 4 * 2TB
Besturingssysteem: Linux

Wat was het probleem van de Iomega StorCenter ix4-200d?
Een gemeente uit Utrecht klopte bij ons aan met een falende Iomega StorCenter ix4-200d. Deze RAID 5-array van 4 2TB-schijven kampte met twee uitgevallen schijven. In principe zou het falen van één schijf opgevangen kunnen worden met een RAID 5-configuratie. Helaas begon in dezelfde week dat de eerste schijf ermee ophield nóg een schijf te haperen. Dit leverde een vraagstuk op: wat was de meest actuele gefaalde schijf?

Hoe gingen we te werk?
Een van de twee defecte schijven was recenter dan de andere. Een week aan werk zorgt voor zoveel veranderingen aan de schijven dat het desastreus is om het eerste slachtoffer te blijven gebruiken. Gelukkig werd de meest actuele defecte schijf snel gevonden. De schijf met zwakke leeskoppen werd gekopieerd, evenals de twee memberdisks die wél gezond waren. De daaropvolgende dag konden we met de drie schijven aan de slag.

De Iomega StorCenter IX4-200d draait op een Linux kernel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van Linux software-RAID 5, middels mdadm. Na een beetje gepuzzel kon de array met het heractiveren van één van de members online worden gebracht. Hierna konden we het XFS-filesysteem controleren op consistentie en vervolgens mounten. Alle data werd veiliggesteld, en dat niet alleen, we bleven netjes binnen de gestelde termijn van één week!

Totale prijs: €1600,- (€800,- voor de standaard RAID recovery, plus twee extra schijven – 2 * €200,- – plus een spoedtoeslag van €400,-)
Verwerkingsduur: 4 werkdagen

Iomega Home Network Hard Drive

Model: Iomega Home Network Hard Drive
Aantal schijven: 1
Capaciteit: 1 * 320GB
Besturingssysteem: Onbekend

Model: Iomega Home Network Hard Drive
Aantal schijven: 1
Capaciteit: 1 * 320GB
Besturingssysteem: Onbekend

Wat was het probleem van de Iomega Home Network Hard Drive?
De Iomega Home Network Hard Drive werd aangeleverd door een administratiekantoor uit Delft. Hierop stonden alle administratiegegevens van diverse particuliere en zakelijke klanten. Aangezien deze NAS ten tijde van de jaarwisseling werd aangemeld, was enige spoed wel wenselijk. Gelukkig viel de schade mee en was slechts de behuizing kapot. Deze behuizing had al eerder een nieuwe voeding gehad, maar was nu echt aan het eind van zijn Latijn. De Seagate Barracuda 7200.10-schijf zelf was echter nog gezond.

Hoe gingen we te werk?
Eerst maakten we een sector-voor-sector-kopie van de schijf. Vervolgens werd het bestandssysteem gecontroleerd op gezondheid, en dat bleek onbeschadigd. Tot slot hoefden we slechts de data te kopiëren naar een nieuwe harde schijf, waarna we het resultaat vlot konden verzenden.

Totale prijs: €100,- (data kopiëren van een NAS)
Verwerkingsduur: 2 werkdagen

Selectie van Iomega NAS-modellen

StorCenter ix2-200 StorCenter ix2-dl StorCenter ix4-200d StorCenter ix4-300d StorCenter ix12-300r
StorCenter px2-300d StorCenter px4-300d Pro StorCenter px4-300r StorCenter px4-300d SC StorCenter px6-300d Pro
StorCenter px12-400r Home Network Hard Drive

Over Iomega

Jarenlang leverde Iomega onder andere behuizingen van harde schijven. Nieuwe behuizingen zullen echter niet meer gemaakt worden, aangezien LenovoEMC de storage-tak van Iomega heeft ingelijfd. Desalniettemin zien wij nog regelmatig Iomega-producten langskomen, en dan vooral de NAS-systemen. Deze betaalbare systemen waren erg functioneel en genoten daarom vrij veel populariteit.