NAS recovery

Een NAS (network-attached storage) is een via het netwerk benaderbaar opslagapparaat. Dit netwerksysteem is uiterst effectief voor het beheren en delen van data. De NAS wordt vaak als enige bron van opslag gebruikt, zodat het maken van een goede back-up er bij in kan schieten. Veel mensen denken dat de RAID-configuratie in een NAS genoeg veiligheid geeft. Deze bescherming is echter beperkt, want óók hier is dataverlies mogelijk. Gelukkig helpt onze NAS recovery-service je snel uit de brand.

Oorzaken van een defecte NAS

Een NAS kan kampen met dezelfde fouten als een reguliere harde schijf. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Een gecrashte schijf in de NAS
  • De NAS is gevallen
  • Oververhitting
  • Een kapotte netwerkschijf als gevolg van een stroomstoring of voedingsprobleem
  • Een virus
  • De NAS raakt ‘in de war’, met als resultaat een beschadigde bestandentabel
  • Per ongeluk verwijderde data

NAS recovery in de praktijk

NAS recovery is sterk afhankelijk van de schijfconfiguratie in de netwerkschijf. Allereerst bepalen we of het draait om een enkele schijf, RAID 1 of een andere RAID-configuratie (0, 5 en JBOD).

Nadat we de configuratie in kaart hebben gebracht, stellen we vast hoe gezond de schijven zijn. We starten daarna met het kopiëren van de schijven. Vervolgens knopen we met software de ontkoppelde schijven aan elkaar vast, zodat we de verloren data kunnen terugvinden. Bij een elektrisch probleem of interne schade is direct kopiëren niet mogelijk. In deze situaties zullen wij eerst overgaan tot reparatie.

Duur van de recovery

NAS recovery is geen sinecure en duurt gewoonlijk twee tot zes weken. De procedure is complex doordat de fabrikanten hun netwerkschijven geheel naar eigen inzicht bouwen, vaak met unieke varianten van bestands- en besturingssystemen. Het een-twee-drie uitlezen van een netwerkschijf in Windows of Mac is dus niet aan de orde. Daarnaast neemt de complexiteit zienderogen toe zodra er sprake is van een NAS met meerdere schijven, die met een RAID-configuratie aan elkaar geknoopt zijn.

Geschikt voor alle merken

Wij bieden ondersteuning voor elk NAS-merk. Kijk voor meer informatie over specifieke modelnummers én case studies op één van de onderstaande pagina’s.