De NAS op kantoor, een back-upvoorstel

By 6 februari 2014Data Recovery

QNAP en Synology back-up

Op kantoor is een goede NAS onontbeerlijk. In dit back-upvoorstel beschrijven we welk netwerksysteem je het best kunt aanschaffen om al je belangrijke bedrijfsinformatie veilig te stellen. Dat niet alleen, ook geven we suggesties voor een thuis-NAS als back-up. Alles bij elkaar levert dit continuïteit, snelheid én een weldoordachte back-up op.

Dit back-upvoorstel is gebaseerd op actuele prijzen van het eerste kwartaal 2014.

Het voordeel van een NAS op kantoor én thuis

Mocht er op een kwade dag één schijf uitvallen, dan kan deze NAS door RAID 1 (spiegeling) doorgaan met de schijf die nog gezond is. Je kunt dus gerust doorwerken en de schijf – met een rood lampje erboven – eruit trekken zonder dat het netwerksysteem wordt uitgeschakeld. Ondertussen plaats je een nieuwe harddisk erin, die automatisch wordt gerebuild. Wanneer je NAS volledig kapot gaat biedt een tweede NAS extra veiligheid op afstand. Je data kan dan met rsync worden gesynchroniseerd naar een andere locatie. Het instellen hiervan gaat eenvoudig, zowel op de QNAP als Synology. Bovendien hebben de instapmodellen van deze twee merken voldoende kracht.

Koppeling

QNAP en Synology: professioneel, snel en stabiel

Voor het gebruik van een NAS voor het MKB adviseren wij de QNAP TS-269 Pro en de Synology DiskStation DS713+. Beide merken zijn gevestigde namen, professioneel en van uitmuntende bouwkwaliteit. De TS-269 Pro heeft een instapprijs van €528,-; de DiskStation DS713+ begint bij €414,-. Deze twee types zijn voorzien van een USB 3.0-aansluiting en een krachtige Intel Atom dual core-processor. Hierdoor krijg je genoeg snelheid om de Gigabit netwerkverbinding maximaal te benutten. In de NAS kun je twee WD Red 4TB-schijven plaatsen in een RAID 1-configuratie. Deze schijven zijn gecertificeerd door QNAP en Synology.

De back-up voor thuis heeft genoeg aan een 1-bay-variant. In dit geval kun je kiezen voor de QNAP TS-121 of de goedkopere TS-112. Elke NAS van QNAP is afdoende, aangezien ze vrijwel dezelfde opties hebben. Sommige zijn alleen wat minder snel of uitgebreid. Wat betreft Synology zijn de DiskStation DS114 en de DiskStation DS112J aan te raden. En net als de NAS voor het MKB kun je gebruikmaken van de WD Red 4TB-schijf.

Prijsoverwegingen

Op basis van de hierboven beschreven NAS-systemen zal de totaalprijs uitkomen op circa €1100,-. Voor iedereen met een beperkter budget volstaat in principe een lichtere versie van de kantoor-NAS (rondom €250,-). Toch ben je bij dagelijks en intensief gebruik gebaat bij een apparaat met de beste componenten. Hiermee verklein je de kans op uitval.

Wil je helemaal zeker zijn van je zaak? Maak dan elke maand een extra back-up via de front port van de kantoor-NAS.

De levensduur van de NAS

De NAS is betrouwbaar en krachtig, maar heeft toch niet het eeuwige leven. Na 3 tot 5 jaar intensief gebruik treedt schijfuitval mogelijk op. De NAS zelf, met name de Pro-variant, gaat in theorie langer mee, namelijk zo’n 5 à 7 jaar.